Här finns årets program som pdf

Du kan leta direkt i kalendern om du söker något särskilt datum.

Take away-sill
Älskar ni glödstekt sill med färskpotatis?.
.. och saknar Svärdsjökvällarna på Gammelgården?
En lösning i dessa pandemi-tider är att vi kommer även i år kunna erbjuda er samma koncept som förra året.
Vi steker, kokar potatis och packar i lådor – ni hämtar!
TORSDAGEN DEN 22 JULI ca 16.00 – 18.00
Anmälan sker via mail info@svardsjohembygdsforening.se
senast 15 juli! Begränsat antal, så först till kvarn!

Kostnad: 100 kr/port (sill, potatis, sås, dricka)
Betalning endast via swish!
Anmälan är bindande, vi återkopplar efter anmälan med mer information kring hämtning!
Om vi inte kommer upp i tillräckligt många beställningar blir vi tyvärr tvungna att ställa in.

Svärdsjö hembygdsförening fyller 100 år
Det firar vi med en  jubileumsutställning som visar några av  föreningens  verksamhetsområden, och i storstugan illustreras det äldre dräktbruket. Kom gärna på besök under juli.

Våra öppettider på Gammelgården är:
Onsdagar 14, 21, 28 juli - kl 15.00-18.00
Söndagar 27 juni, 18, 25 juli & 1 aug - kl 15.00-18.00

Vi har även en utställning på Arvid Backlundgården
där sommarens utställare är:  Arvid Backlund, skulptör,
Stig Borglind, grafiker och Wilhelm Egelmark, foto.

Öppettider på Arvid Backlundgården är:
Juni: 20/6 kl 15.00 och 27/6 kl 14.00-17.00
Juli: torsdag-fredag-lördag-söndag kl 14.00-17.00
Augusti: 1/8, 8/8 och 15/8 kl 14.00-17.00
Eventuell bokning andra tider: info@svardsjohembygdsforening.se

SOMMARENS KURSER PÅ ARVID BACKLUNDGÅRDEN 2021
ANMÄLAN:
023-222 46 eller via www.sv.se/dalarna

Skapa i lera 30/6 kl 10-12 och 14.00-16.00
för ungdomar 9-15 år som vill skapa, pyssla, konstruera, knepa och knåpa med skulptör-konstnär Gabriel Jonsson.
Kostnadsfritt. Anmälan senast 28/6.

Skulptera  i lera för vuxna 3-4/7 kl 10-16
Modellera djur och varelser med skulptör-konstnär
Gabriel Jonsson. Anmälan senast 21/6.

Kulning 10-11/7
Vi utforskar röstens kraft, ljud och läten genom vall-
musiken i Nysjöns fäbod. Inga förkunskaper krävs.
Kursledare Agneta Stolpe. Anmälan senast 30/6

Lär dig slå med lie 24 juli kl 8-13
Boda Svärdsjö • Anmälan senast 15/7

SVÄRDSJÖ I FEST OCH VARDAG
Vi säljer sockefilmen "I fest och vardag" (1944-1949)  men ni kan även välja att titta på trailern,hyra eller köpa filmen digitarlt nedan.

Klicka på bilden till höger så kommer ni till Dalarnas sockenfilmer från Dalarnas Museum

Tidigt midsommarfirande
Vi har sista helgen i januari, mitt i den smällkalla vintern rest en  Ull-midsommarstång inne på tunet. Stort tack till Anna Rose’n, Böle för din fina midsommarstång . Anna har använt tolv par vantar i olika färger. Ett fint arbete som Anna gjorde till en utställning i Bönhuset, Östansjö för sju år sedan. Den lyser upp vår Gammelgård i vinterskrud och en längtan till en varm midsommarafton.

Jubileum 2021

I år firar Svärdsjö hembygdsförening 100 år och detta vill vi givetvis fira tillsammans med just dig! Under året kommer vi att bjuda på flertalet spännande utställningar, musikevenemang, cykelturer med mera, givetvis under förutsättning att restriktionerna tillåter det. Hjälp oss att hålla tummarna för att vi kan ses under året

Har Du möjlighet att hjälpa till med praktiskt arbete?
Hör gärna av Dig och berätta vad Du är intresserad av. Det behövs många frivilliga krafter vid de olika evenemangen, bara till midsommar skickar vi ut kallelse till närmare 200 personer som tillsammans gör det möjligt för oss att ordna den fina traditionsrika Midsommarfesten. Men som Du förstår krävs det också mycket arbete under andra tider av året, t.ex. hjälp med reparationer, städning etc.

Många upplever idag att tiden inte räcker till, men behovet är lika stort, ja kanske större när det gäller frivilliga krafter. Ju fler vi är dess lättare och roligare blir det och vi får mycket tillbaka i form av samhörighetskänsla och vänskap. Dessutom kan vi vara stolta över att vi tillsammans hjälps åt, så att vi kan visa upp en levande och vacker Svärdsjöbygd.

Vid våra arrangemang samarbetar vi med Studieförbundet Vuxenskolan