Program

Sommarens program för 2024

Du kan leta direkt i kalendern om du söker något särskilt datum.

Aktuellt

Sommarens kurser:
Akvarellkurs - Kurs i akvarellteknik, övningar och färglära
med Eva Sandström. 4 tim/dag - 12-15 augusti
på Arvid Backlundgården - ANMÄLAN senast 31/7 till Eva Sandström, 070-946 55 84. Finns platser kvar kan anmälan ske i sista minuten. Kostnad 1 900 kr, betalas med swish till kursledaren (070-946 55 84).

Lär dig slå med lie
Boda/Svärdsjö (skyltat)
Lördag 27 juli kl 8.00-12.00
ANMÄLAN sker till Studieförbundet Vuxenskolan
www.sv.se/dalarna • 023-222 46

TRYCKFELSNISSE HAR VARIT I FARTEN!
Akvarellkursen på Arvid Backlundgården är mellan 12-15 augusti och inte 12-14 augusti som det står i det tryckta programmet. Läs mer här i kalendariet!

Årets sommarprogram är här!
Utskickat tillsammans med medlemsbrev till alla medlemmar, så är du inte medlem klicka här! 
I år kommer vi att ha  två "Svärdsjökvällar" - Onsdagen den 17 juli där vi har Mr Udd som trollar för barnen på tunet och John Lindberg med "A date with Elvis" på stora scenen på stora scenen. Sedan avslutar vi med "I stugur föjs o lir"  Onsdagen den 24 juli där ni kan lyssna på Sebastian Selwén som berättar om Målningarna i Storstugan och Eva Nicklasson som presenterar "Svärdsjödräktens varianter under kyrkoåret".

Årsmöte 
Vi bjöd in till årsmöte, onsdagen den 6 mars 2024 i Gårdviks bystuga. Ett 20-tal hörsammade kallelsen och vi bjöds på underhållning av Svärdsjö spelmanslag. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingar  presenterade Inga Murmester årets kommande proram till kaffe och bulle. 
Ordförande avtackade Annika Brandt och Helena Dahlin efter 17 år i styrelsen med blommor. 
Vi välkomnar några nya medlemmar i styrelsen:
Dan Gustafsson - ledamot
Linnea Engblom - ersättare
Kristina Lindfors - ersättare
Hans Östfjord - ersättare
 

GRATTIS INGA!
Vilka härliga nyheter "Årets kulturpristagare i Falun" Vi år så stolta att ha en sådan eldsjälv i vår förening. 
"Det var en överrumplad pristagare som tog emot beskedet att hon får Falu kommuns kulturpris. Inga Murmester får priset för sitt arbete att lyfta Svärdsjöbygdens historia och samtid". Läs mer på i Falu Kuriren 

Måndagen den 23 oktober kl 18.30 bjuder vi in till föreläsning i Sockenstugan i Enviken -  "Skogsfinnarnas inflyttning i våra trakter" i samverkan med Envikens Hembygdsförening och Finnskogsriket. Föreläsare är Olle Westling, Ockelbo & Gunnar Ährnström, Österfärnebo
Entré: 100kr inkl fika

Sockendräkter i dalarna - Svärdsjö
Dalarnas Museum har producerat ett antal filmer Dalarnas museum ett antal filmer där intervjuer gjorts med nyckelpersoner som har en sockendräkt och som bär på kunskaper som det lokala dräktskicket får berätta om sin sockendräkt. Nu har filmen om vår dräkt "Svärdsjö/Enviken" kommit där Eva Nicklasson berättar om dräktens historia.

"I stugur föjs o lir"
Onsdagen den 24 juli  
Kl 15.00-19.00
 
Servering av glödstekt sill, underhållning av Svärdsjö spelmanslag, kaffeservering, hantverkare i arbete, aktiviteter för barn samt . Besök från Nysjöns fäbod. Killingarna är med liksom diverse fäbodprodukter. Ponnyridning och käpphästhoppning
Målningarna i Storstugan – ”Enman” – Sebastian Selwén, Dalarnas museum
Dräktvisning – presentatör Eva Nicklasson, tillsammans med Svärdsjö Spelmanslag

Jubileumsboken finns till försäljning

Vår senaste bok "Prostparken i Svärdsjö - Berättelser och minnen från 1900-talet" finns nu till försäljning. Euronics (Svärdsjö Radio TV), Trollnäs pensionat, Svärdsjö Guld & Ur, Rut & Knut och på Arvid Backlundgårde (se öppettider) har den till försäljning. Ni kan även köpa då vi har gården öppen vid våra arrangemang, se program.
Boken kostar 200kr

Nu finns vår fantastiska Jubileumsbok "Svärdsjö Hembygdsförening genom 100år" till försäljning - Euronics (Svärdsjö Radio TV), Trollnäs pensionat, Svärdsjö Guld & Ur, Rut & Knut och på Arvid Backlundgårde (se öppettider) har den till försäljning. Ni kan även köpa då vi har gården öppen vid våra arrangemang, se program.
Boken kostar 200kr

SVÄRDSJÖ I FEST OCH VARDAG
Vi säljer sockefilmen "I fest och vardag" (1944-1949)  men ni kan även välja att titta på trailern,hyra eller köpa filmen digitarlt nedan.

Klicka på bilden till höger så kommer ni till Dalarnas sockenfilmer från Dalarnas Museum

Har Du möjlighet att hjälpa till med praktiskt arbete?
Hör gärna av Dig och berätta vad Du är intresserad av. Det behövs många frivilliga krafter vid de olika evenemangen, bara till midsommar skickar vi ut kallelse till närmare 200 personer som tillsammans gör det möjligt för oss att ordna den fina traditionsrika Midsommarfesten. Men som Du förstår krävs det också mycket arbete under andra tider av året, t.ex. hjälp med reparationer, städning etc.
 
Många upplever idag att tiden inte räcker till, men behovet är lika stort, ja kanske större när det gäller frivilliga krafter. Ju fler vi är dess lättare och roligare blir det och vi får mycket tillbaka i form av samhörighetskänsla och vänskap. Dessutom kan vi vara stolta över att vi tillsammans hjälps åt, så att vi kan visa upp en levande och vacker Svärdsjöbygd.

Vid våra arrangemang samarbetar vi med Studieförbundet Vuxenskolan